Svigt, mistillid og utroskab

Når din partner svigter og søger bekræftelse hos andre, er det ikke ualmindeligt, at du kan føle det som din skyld. Pårørende til misbrugere – herunder også sexafhængige – havner ofte i et mønster, hvor alt kommer til at handle om, at kontrollere partnerens hverdag. Både i håb om at det ikke sker igen, men også i håb om at “fixe”.
Men du kan ikke “fixe” din partner. Det handler ikke om dig, men om noget indeni i din partner.

Du kan blive “medafhængig”

Når utroskaben opdages, ses det ofte at partneren der har svigtet fralægger sig ansvaret og handlingen negligeres. Det kan få den svigtede til at overtage ansvaret, og forsøge at reparere tillidsbruddet og parforholdet. Partneren, som har udsat den anden for svigt, forsikrer nemlig om “den store kærlighed”, hvor højt han/hun elsker sin partner og dette er med til at den svigtede påtager sig ansvaret og vil sikre at familien bliver intakt. For hvem vil ødelægge den “perfekte store kærlighed”?

Det betyder konkret, at den svigtede løbende udvikler en rolle, hvor det nærmest bliver en besættelse at ville redde sin partner fra afhængigheden af, at søge andre partnere.
 
Psykologiske forskere kalder det en “medafhængighedsrolle”, hvor du sætter dine egne behov og grænser til side, fordi det bliver så vigtigt at tage sig af den afhængiges behov for bekræftelse af andre. Den medafhængige udvikler en rolle, hvor det handler om at fremstå perfekt, som det flotte par, det smukke hjem og smukke børn. Altså et samlet harmonisk billede. Udadtil.
Stine Sjøgreen terapi holder kursus om tankemylder

Psykisk mistrivsel

Det er meget krævende at have påtaget sig ansvaret for sin partners utroskab og svigt. I forsøget for at forhindre at det sker igen, skal du være på vagt og minutiøst have styr på partneres hverdag. Den kontrollerede adfærd kræver meget planlægning og tid, fordi du konstant skal være opmærksom på ændringer i planen.
 

Det er individuelt hvor længe du kan påtage dig denne rolle, men langsomt bliver du nedbrudt og får følelsen af, at være værdiløs og ikke værd at elske. 

Hvordan kommer du videre?

Der kan være flere grunde til at du har udviklet en medafhængighedsrolle, hvor det vigtigste bliver at redde familien og ægteskabet. For nogen er det strategier, der kan spores tilbage i barndommen, hvor barnet har lært at tilsidesætte egne behov eller at være loyal overfor sine forældre og fremstå perfekt udadtil. For andre handler det om en illusion om hvad kærlighed er, og bliver viklet ind i et spind af løgne og manipulation.
 
Du kan godt “nedlægge” rollen som medafhængig og finde styrken og viljen til at sætte dine egne behov forrest – måske for første gang. Men efter at have været i et parforhold, hvor du har været på vagt i alle døgnets 24 timer, så kræver det tid at komme oven på igen. 
 
I dette forløb tager jeg udgangspunkt i hvor du er henne følelsesmæssigt og kognitivt, og hjælper dig igennem samtalerne med at finde dine ønsker for fremtiden frem. Dine behov kan desværre være blevet gemt så meget væk, at du ikke længere ved hvad der er vigtigt for dig. Men jeg vil gøre mit bedste for at hjælpe dig med at rejse dig op igen. Det kan lade sig gøre at finde dine ressourcer og indre styrke frem, så du kan leve et dejligt liv – Lige som du ønsker.

5 samtaler – pris 5000 kr.