Traumer

Hos en person med traumer er nervesystemet låst i en evig vekslen mellem tilstande af “flugt” og “frys”. Denne vekslen afspejler sig særligt kropsligt, hvor kroppen har svært ved at veksle og balancere mellem at spænde og afspænde

Har du været udsat på en traumatisk hændelse?

I vores del af verden er vi heldigvis forskånet for krig, hvor soldater invaliderer vores hjem. Vi skal heller ikke forsvare os mod rovdyr som vores forfædre skulle. Men alligevel er vores kroppe klar til kamp. I dag kæmper vi kampene i skolen, på jobbet og i relationer og med os selv.

Det betyder at vores kroppe (nervesystemet) er klar til at redde os for fare når vi står overfor noget farligt. Men en krop som ikke er i balance, foruden er låst efter en traumatisk oplevelse, kan have svært ved at veksle mellem at være spændt og at afspænde.

Professionelt fotografi af Stine Sjøgreen terapi

Skal du lade fortiden være?

Det bliver vigtigt at understrege, at der er stor forskel på at tale om fortidens minder som er forbi, og at tale om det som foregår i nutiden, men som trækker spor til fortiden. 

Dvs. problemet er ikke fortiden. For det første fordi du ikke kan lave det om, men også fordi den ikke eksisterer længere. Men det gør derimod dine tanker og følelser nu og her, dine reaktioner og mønstre. Og det er her, det bliver vigtigt at tage ansvar for dine mønstre og din måde at leve dit liv på. 

Måske hænger du fast i fortiden ved at fortælle dig selv og andre om dine hændelserne og din ulykke. Måske analyserer du meget. Eller også har du læst rigtig mange bøger om emnet, så du bliver ved med at dyrke følelserne fra hændelsen og forblive i hændelsen. Uden at der sker nogen udvikling i følelserne og tankerne omkring det. 

Som din metakognitive terapeut gætter jeg på, at du kæmper med at have det godt i nutiden. Trods du har analyseret og læst rigtig meget. Du oplever stadig at have problemer med angstsymptomer og at kunne være i nære relationer. 

Hvis det er rigtig, så er det fordi du nu mangler redskaber til at håndtere din angst og at leve med din fortid i nutiden.

Sådan heales traumer

Når du skal i gang med en healingsproces over et traume, bliver målet ikke at fjerne dit traume, men at få dit nervesystem at afspænde mere naturligt. 

Jeg vil arbejde målrettet på at ændre dine tankestrategier, sådan at du vil ændre tiden du tænker på traumet samt dine følelser omkring hændelsen. Jeg arbejder ud fra den metakognitive terapi, hvor jeg under traumebehandlingen vil have meget fokus på hvilke strategier du anvender omkring dine tanker om det traumatiserende.

Derudover vil der i behandlingen også være elementer fra sorgforskningen og den eksistentielle psykologi.