Ulykkelig i verdens lykkeligste

Ulykkelig i verdens lykkeligste

Ulykkelig?

Som Cand.pæd.psyk. og terapeut kan jeg gøre en forskel for mennesker, der har det dårligt og oplever symptomer på stress, angst eller depression. Men det er utroligt vigtigt at holde fast i, at mennesket ikke kontant kan være i en lykkelignende tilstand. Simpelthen fordi at selv ikke den bedste terapeut eller psykolog vil kunne fjerne den smerte, som livet også kan byde på og som er en helt naturlig del af livet. Vi skal ikke sætte en ramme som er sort og hvid – enten lykke eller ulykkelig! Lad mig forklare:

“Lykke”

er blevet slået op som en tilstand menneske skal være i – men hvad er lykke egentlig for noget og er det muligt at være lykkelig?

Danmark er i flere år i træk blevet kåret som verdens lykkeligste folkefærd, og når jeg har været i udlandet og fortæller at jeg er fra Danmark, så reagerer mange med “ahhh so you must be very happy”. Særlig amerikanerne ved at Danmark er verdens lykkeligste land. Måske fordi den positive psykologi har oprindelse i USA, er meget udbredt og lykkeranglisten er på folks læber. Den positive psykologi har fokus på menneskets lykke og trivsel og blev med lynfart udbredt i den vestlige verden i 00´erne. 

Lykke kom altså på folks læber – måske var det tiltrængt i al den snak om stress og depression som eksploderede i 00´erne og frem til i dag. Men på den anden side, så er det så stor en kontrast til det at være depressiv, at mennesket i stedet for hiver efter noget, som er urealistisk. For der er mange mennesker der er ulykkelige og oplever tristhed, uro, søvnløshed eller fysiske smerter pga. psykisk lidelse. 

Ulykkelig eller lykkelig

Danmark er måske mere tilfredse end andre folkefærd, men tilfredshed og lykke er to meget forskellige ord med hver deres betydning. For lykke er kun noget mennesket oplever i glimt, på samme måde som at det ikke kan undgås at opleve ulykkelig, stress eller depressive symptomer på et eller andet tidspunkt i livet. 

Glimt af lykke

I stedet for at hive efter lykken, så skal mennesket – uanset hvilken psykisk sygdom man døjer med – hive efter tilfredshed eller at være neutral. Når mennesket er neutral opleves som regel en følelse af tilfredshed. Ikke lykke og heller ikke tristhed, men en tilstand af at være neutral. 

Det vil altså sige, at du skal gå efter glimt af lykke, og den opstår ikke hvis du konstant render rundt i den psykologiske rigiditet som er blevet skabt omkring os. Dvs. at du bare følger alle de regler og normer som samfundet har skabt, uden at stille spørgsmålstegn og uden at mærke efter hvad du egentlig selv har behov for. At følge andre og samfundet blindt, gør mennesket stresset. Eller hvis du overtænker, planlægger eller psykologiserer meget – ja så er du ikke i nuet og gør plads til dine lykkeglimt. 

Tænker meget?

Hvis du oplever at du tænker meget, overanalyserer og at det opleves som et problem for dig, så kan jeg via den megakognitive terapeutiske tilgang hjælpe dig med at skabe ro og tilfredshed i dit liv. Læs også her om mine terapiformer

Spørgsmål?

Du er altid velkommen til at ringe til mig på 31362802 eller skrive en mail på info@sjogreenterapi.dk og høre nærmere – det er helt uforpligtende. Du kan også bruge kontaktformularen. 

Stine Sjøgreen

Stine Sjøgreen

Jeg kan hjælpe dig med redskaber til at løse livets udfordringer mere konstruktivt og lære dig igennem terapien at få større livsglæde, mindre bekymringer og mere overskud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *