3 ting du kan gøre, når du har stress

Fotografi af Stine Sjøgreen

NÅR VI ER STRESSEDE KAN DET VIRKE UOVERSKUELIGT AT TÆNKE PÅ, AT MANGE TING SKAL FORANDRES LIGE NU OG HER. DERFOR ANBEFALER JEG ALTID, AT DU SKAL OVERVEJE HVORDAN DU FÅR DET 1% BEDRE HVER DAG. PRØV AT SÆTTE DIG NU MED EN MEDITATIONSØVELSE ET KVARTER OG MÆRK EFTER I DIN KROP, HVORDAN DU KAN FÅ DET BEDRE 1% HVER DAG

3 gode råd til håndtering af din stress

(NEDERST I INDLÆGGET HAR JEG LISTET DEM OP PUNKTVIS)

Hvis du er ramt af stress eller depression, er det vigtigt at vide hvad du skal gøre, for at få det bedre. Jeg vil i dette blogindlæg give dig min anbefaling til ting du selv kan gøre.

Stress jeg i dette indlæg taler om, er ikke dagligdags stress, men stress som en “totalskade”. Forstået på den måde, at stress ofte rammer os på mange område samtidig: fysisk, psykologisk, vores identitet, arbejdsmæssigt, vores relationer og måske også økonomisk. Det siger derfor sig selv, at jo før du kan stoppe op og mærke din anspændthed, jo større sandsynlighed er der for, at det ikke udvikler sig til alvorlig stress med mange eftervirkninger.

Stress kan virke som om, at hverken krop eller sind virker mere. Da jeg selv blev ramt af stress i 2009, kan jeg huske at jeg ahvde det som om, at jeg var blevet ramt af et lyntog. Jeg havde ingen kræfter. Jeg havde intet at give. Ingen ressourcer tilbage. I virkeligheden var det som skete, at fordi jeg ikke selv kunne finde en balance mellem ro og støj og balancen mellem at give og modtage, så gjorde kroppen det for mig. Den er jo klog nok, for hvis ikke selv vi kan stoppe, gør kroppen det for os.

De typiske symptomer på stress er: 

 • træthed
 • tristhed
 • søvnløshed
 • hukommelsen svigter
 • koncentrationsbesvær
 • tendens til vrede
 • selvbebrejdelser 
 • ondt i maven
 • indre uro
 • svimmelhed
 • svedtendens
 • diarre
 • osteklokkefornemmelse
 • og mange gange faktisk også en erkendelse af, at stress er et problem
 • ….

Man kan sige at stress (link til psykiatrifondens hjemmeside) meget typisk er en reaktion på en overbelastning som viser sig ved fysiske symptomer. Hvorimod har du en depression, er det primært dit stemningsleje der bliver påvirket.

“Vi falder meget ofte i bekymringsfælden når vi mærker fysiske symptomer i kroppen og skræmmer os selv med bekymringer. Det giver en ond spiral, da symptomer på stress forværres. I stedet for at stoppe op! og mærke efter i kroppen, hvad du egentlig har brug for. Ofte ved du det godt. Inderst inde.”

Sjogreen Terapi

Sjøgreen, Cand.pæd.psyk./metakognitiv terapeut

Stress skal tages meget alvorligt

Det er vigtigt for mig at understrege, at stress skal tages alvorligt, da stress udskiller kortisol i kroppen, som forhindrer din krop i dine selvhelende mekanismer vi alle besidder. Når ikke dine krop kan hele sig selv løbende reagerer kroppen med fysiske og psykologiske reaktioner. Det er jo faktisk rigtig smart – både at den reagerer, men også at den kan regulerer sig selv. Det er én af de vigtigste mekanismer man arbejder med i den metakognitive terapi. For kroppen kan hele sig selv. Men problemet er bare, at hvis du har “ladet stå til” for længe og ignoreret kroppens signaler, så er processen til at få det bedre længerevarende. 

En anden ting er, at stress ændrer hjernen omkring strukturelle forandringer. Dvs. at hjernen formes og påvirkes af stress. Men alt afspejler sig i hjernen, også din glæde ved at høre musik, spille tennis eller drikke vin med din kæreste. 

Så det gode ved at hjernen er formbar, er, at du faktisk selv kan gøre noget for din hjerne. Du kan ændre vaner for at finde balance i dit liv, du kan ændre din måde at tale på, måden du bevæger dig på og dine spisevaner. ALT er med til at forme din hjerne og dig. Dit liv. 

Selv voldsomme og langvarige stresssymptomer kan heles over tid

Stress kan helbredes, også selvom det har stået på i længere tid.

Hvis du har været stærkt overbelastet i mange år,

 • enten på grund af arbejde, private forhold, ubearbejdet sorg eller mistrivsel hos dine børn som har givet dig store bekymringer,

så er det klart at det kan tage tid for din krop at genopbygge dine ressourcer. 

MEN HEY! DET ER NU DU SKAL STOPPE OP – INGEN ANDRE KAN GØRE DET FOR DIG. Det vigtigste du kan gøre for dig selv – er at tage en beslutning om at prioritere din sundhed, dit liv og dit helbred. 

3 råd til dig der har stress 

Der er mange råd om hvordan du får det bedre. Du kan bare google det, så vil der komme et hav af forslag og muligheder op. Jeg er meget opmærksom på, at stress er enormt individuelt, så der findes ingen manualer omkring det her. Men det jeg skriver nedenstående, oplever jeg har en ret stor effekt:

 • Giv slip på kritiske og håbløse tanker. Dvs. dine bekymringer skal du starte med at tage hånd om. Det gør jeg i terapien ved at hjælpe dig med, at reducere dit tankemylder, for det har enorm stor effekt for dit energiniveau og overskud. 
 • Få ro i dit nervesystem: Din krop kører i højt gear indvendigt med at genopbygge din balance og dine ressourcer. Du hjælper den rigtig godt på vej ved at give dig tid til at meditere, lave yoga, hypnose eller gå ud i naturen. Det kan være at det er noget der er svært for dig, men på samme måde som hvis du skulle i god form, så kræver det arbejde.
 • Snak med nogen. Det er meget vigtigt i din proces til at få det bedre, at du åbner dig over for nogen. En god ven, din partner eller at få professionel hjælp. Det er vigtigt for dig, at du finder én som du er tryg ved og har tillid til. Vi er sociale væsener, og er ikke skabt til at klare det hele selv, og faktisk så falder dit nervesystem til ro ved at være i tryg social kontakt. 

Spørgsmål?

Kontakt mig helt uforpligtende og gratis for nærmere information enten ved at ringe til mig 31362802 eller på mail info@sjogreenterapi.dk  Du kan også bruge kontaktformularen nedenunder, som jeg bestræber mig på at svare indenfor 24 timer.

De bedste hilsner

Stine Sjøgreen

Stine Sjøgreen

Jeg kan hjælpe dig med redskaber til at løse livets udfordringer mere konstruktivt og lære dig igennem terapien at få større livsglæde, mindre bekymringer og mere overskud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *