Helbredsangst!

Helbredning af angst

Du vågner op med trykken for brystet. Du scanner din krop. Er der noget galt? Banker mit hjerte som det skal? Eller er der noget, som er ændret fra dagen i går….? 

Du tænker “åhhh nej nu ikke igen”. Dine indre dialoger starter, og du kan ikke stoppe det: “Hvorfor skal jeg også have det sådan her? Gad vide om der virkelig er noget galt med mig? Men lægen siger jo at alt er fint. Men hvorfor bliver det hjerte så ved med at hamre derudaf? Hvorfor ser alle andre bare så lykkelige ud? Kan jeg for helvede ikke bare være som alle de andre?”

Helbredsangst: Bange for at blive syg? 

Angst kan være mange ting, men ofte når folk har angst, såsom social angstPTSDgeneraliseret angstOCDpanikangst eller fx dødsangst, så er der én ting som gør sig gældende for alle typer af angstlidelser: indre dialoger og overdrevne bekymringer! 

Hvis du lider af helbredsangst, kan det være svært ikke at tænke over dit helbred. 
Du oplever sikkert, at du føler dig nødt til at bekymre dig og scanne din krop  – for hvis nu du overser noget. Du kan faktisk ikke stoppe med at scanne din krop og mærke efter alle tegn og symptomer omkring dit helbred.

Du vedligeholder din angst

Dine indre dialoger og bekymringer, alle dine tanker om dit helbred, er kernen af vedligeholdelsen af helbredsangst. De gør, at du bruger rigtig lang tid på at bekymre dig om sygdomme samt du overvåger din krop for mulige symptomer. Det kan være du slet ikke kan lade være og/eller fordi du tror, at det er farligt, hvis du ikke bliver ved med at bekymre dig og med at holde øje med sine symptomer.

MEN… du vedligeholder og forstærker din helbredsangst. For jo mere du bekymrer dig, jo mere styrker du angsten, og angsten vil derfor fylde i dit liv.

Heldigvis kan du bryde dine tankemønstre med metakognitiv terapi.

At bekymre sig er også en naturlig proces… men

Helt overordnet og som en naturlig del af livet, kan det være helt normalt at bekymre sig om man er syg, har en sygdom eller om man fejler noget. Nogen lader det være, andre bestiller tid hos lægen og afventer lægens dom. Ventiden kan selvfølgelig skabe bekymringer da uvished er en svær størrelse for mange at håndtere. Den tager vi i et andet blogindlæg snarest:-) 

Når mine klienter sidder og fortæller om deres fysiske symptomer, som fx uro i kroppen, så spørger jeg ofte “har du været til lægen og få det undersøgt”. For der kan jo reelt være noget lægeligt i vejen, som jeg ikke kan klare. Jeg er terapeut, og kan hjælpe dig hvis vi er sikre på, at du ikke fejler noget, som lægen kan tage sig af. Og her tænker jeg ikke på, at lægen skal udskrive “lykkepiller” til dig, for at fjerne dine fysiske smerter. Men om du har sukkersyge, stofskiftesygdom ect.

De overdrevne bekymringer

Problemet er, hvis bekymringer om sygdom fylder “for meget” (og det er jo individuelt hvad “for meget” er) i din dagligdag og hvis du oplever meget angst, når du tænker på sygdomme. Så er det, at du får det endnu værre.

Her er det, at metakognitiv terapi er effektiv

Jep du læser rigtigt – metakognitiv terapi er ikke bare effektiv, den er yderst effektiv til behandling af angst. Er der forskel i dit psykiske helbred, hvis du tænker på din angst 15 min om dagen, kontra 12 timer om dagen? Svaret er op til dig, for jeg skal ikke vurdere, hvor mange timer du vil og skal bruge på din angst…

Det kribler i fingerne på mig, når en ny klient ringer, og fortæller om sin angst, helbredsangst, generaliseret angstPTSDsocial angst eller panikangst. For jeg vil så gerne lære dem nogle nye strategier og en ny måde at håndtere tankemylderet på. En ny måde at tænke på omkring deres angst, så vi sammen kan nedsætte den tid klienten bruger på sin angst.

I metakognitiv terapi tager jeg udgangspunkt i din situation nu-og-her, og fokus i terapien er at give dig nogle konkrete og effektive redskaber til at bryde det tanke- og handlemønster, der lige nu styrker og vedligeholder din angst. Jeg har fokus på, hvordan du tænker og ikke på indholdet af dine tanker. Du lærer effektive strategier til at kontrollere bekymringerne og stoppe med at monitorere din krop for mulige symptomer hele tiden.

Spørgsmål?

Har du brug for at vide mere, så er jeg altid til at få fat i både på telefon 31362802 eller på mail info@sjogreenterapi.dk. Brug endelig også min kontaktformular, som jeg bestræber mig på at svare inden for 24 timer.

Jeg tilbyder også andre terapiformer, så kig og se om der er noget for dig. 

Stine Sjøgreen

Stine Sjøgreen

Jeg kan hjælpe dig med redskaber til at løse livets udfordringer mere konstruktivt og lære dig igennem terapien at få større livsglæde, mindre bekymringer og mere overskud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *