PTSD

Fra passiv til aktiv spiller i dit eget liv

Mig? PTSD?

For snart 10 år siden stillede en psykiater diaognosen på mig selv: PTSD! 

Jeg var egentlig ikke særlig overrasket, da jeg de forgange år inden da havde været udsat for overfald, trusler med kniv for struben, utallige psykiske verbale voldsepisoder og ikke mindst en trafikulykke. Alt sammen noget der var sket som arbejdsskader i forbindelse med mit arbejde som pædagog. 

Udsat for vold på arbejdspladsen

Ja det burde jo ikke være tilladt. Jeg passede jo bare mit arbejde, da jeg varetog opgaver, som at passe andre andre folks børn. Fordi de ikke selv kunne varetage denne opgave. Børnene eller de unge mennesker kom alle fra familier med problemstillinger af den ene eller anden art. Men børnene havde betalt prisen, og havde gennem årene udviklet en adfærd, som enten var meget udadagerende, aggressiv, eller for enkelte meget indelukkende adfærd. 

Det er ikke relevant her at komme nærmere ind på børnenes problematikker. Men jeg vil gerne pointere, at jeg elskede mit arbejde med disse børn og unge! Jeg er og var godt klar over, at uanset hvad jeg blev udsat for, så var det ikke personen Stine der blev udsat for det, men pædagogen Stine – den voksne, som lige var nærmest i situationen.

Du har PTSD og det kan ikke helbredes…!

Bum! Sådan lød min diagnose for 10 år siden. Jeg følte mig enormt stigmatiseret af systemet, og jeg vidste faktisk ikke hvordan jeg skulle forholde mig til den. PTSD – hvad fanden var det for noget? Jeg undersøgte og læste og fandt svar på nogle af mine spørgsmål på nettet, men det gjorde ikke mine fysiske symptomer bedre. Nej det var først da jeg aktivt tog en beslutning om, at jeg ville noget andet: noget bedre med livet end at dvæle med tanker omkring traumerne. Det hjælper ikke at dvæle og bearbejde og overanalysere sine tanker og de traumer, der har fundet sted – tværtimod! 

De fysiske symptomer – av

Det er bestemt ikke sjovt at have en psykisk lidelse, af nogen art. PTSD giver ofte angstlignende fysiske symptomer, hvor billeder eller flash-backs fra situationen/erne ofte kommer op i tankerne, i mareridt og/eller i overdrevne bekymringer om begivenheden. Symptomerne er ofte angst, vrede, skyldfølelse, søvnbesvær og så de mange tanker omkring episoderne, som giver smerter i form af trykken for brystet, vejrtrækningsproblemer, uro i kroppen, ondt i maven, diarré – eller andet.

Ofte forsøger personen at undgå situationen, personerne, stedet hvor det traumatiske skete eller selve tankerne forsøger personen at undertrykke og afvige fra, da det simpelthen er så ubehageligt det skete.  

Jeg har sagt det før – jeg siger det lige igen

Når vi mennesker forsøger at undertrykke vores tanker, altså at vi ikke vil/må tænke på bestemte ting, så bliver det hele meget værre. Som jeg også skrev under børn med angst, så forsøger forældre meget ofte, at få deres børn til at tænke positivt i stedet for alle de dumme tanker og bekymringer barnet end måtte have – men det hjælper ikke – tværtimod. Det samme gør sig gældende for os voksne mennesker. Og her er den metakognitive tilgang genial til PTSD! Simpelthen fordi den går ind og arbejder med alle de mange tanker og bekymringer du end måtte have omkring selve traumet.

Metakognitiv terapi til PTSD

Metakognitiv terapi er en effektiv og skånsom form for behandling af PTSD, da jeg ikke bruger tid på at dvæle og bearbejde selve traumet. Ofte har personen skulle fortælle sin historie og traume rigtig mange gange til læger, psykiatere eller psykologer – og så sidder de her hos mig efter måske at have prøvet rigtig mange forskellige ting. Og lige lidt har det hjulpet. De sidder her, efter måske flere år hvor de har arbejdet med selve traumet, men oplever stadig fysiske symptomer, mange bekymringer og generelt bare ikke tilfreds med livet. 

I et metakognitiv forløb hos mig omkring PTSD, vil jeg gerne lige den første session høre kort om hvad der er sket, men nødvendigvis ikke uddybende og i detaljer, for den bruger du i forvejen rigtig meget tid på at tænke over. Så det bruger vi ikke så meget tid på. 

Nej det vi sammen bruger tid på, det er at arbejde hen imod at mindske dine fysiske symptomer. Det gør vi ved at anvende konkrete (evidensbaserede) øvelser og du får nogle redskaber så du kan lære at kontrollere din opmærksomhed, sådan at dine flash-backs og andre symptomer aftager og du igen kan vende tilbage til hverdagen. 

PTSD kan helbredes (been there)

Da jeg fik min dom, følte jeg at jeg havde fået et stort fedt stempel midt i panden: PTSD! Jeg dvælede ved den diagnose, for jeg vidste ikke hvad jeg ellers skulle gøre ved den. Jeg sagde det ikke til nogen, udover min mand og enkelte veninder. Jeg var så flov og følte en kæmpe skyldfølelse over, at jeg havde handlet som jeg gjorde. Jeg kunne jo bare have ladet være med at gøre sådan eller sådan. 

Jeg havde ingen redskaber til at håndtere mine fysiske symptomer og de psykologer som jeg fik tilbudt igennem arbejdet, dvælede ved traumerne og gav mig ingen redskaber til at håndtere alle mine tanker omkring traumerne. Traumet skulle bearbejdes, åbenbart. Men efter flere år ved forskellige psykologer, var min tilstand ikke ændret. 

Ta et valg!

For mig handler det om at tage et aktivt valg

Det var noget værre fis at bestå, at PTSD ikke kan helbredes. Selve traumet, nej det kan jeg ikke fjerne, uanset hvor mange psykologtimer du eller jeg betaler for, så kan psykologen, eller jeg selv, ikke tale noget væk. Traumet vil altid være der. Men vi kan lære at håndtere tankerne omkring traumet på en hel anden måde end hidtil, sådan at de fysiske symptomer aftager og forhåbentlig helt fjernes.

Udstyret med redskaber

Jeg vil give dig nogle konkrete og effektive strategier og redskaber til at lade traumet og dets symptomer fylde mindre i hverdagen og dermed give din psyke mere tid og ro til at genopbygge sig selv. Altså den metakognitive grundtanke, at vi skal lade den psyke være, og lade den få fred og ro – nøjagtig på samme måde som et sår på huden! 

Hvis du vil vide mere? 

Jeg er altid til at få fat i enten på telefonen 31362802, på mail info@sjogreenterapi.dk eller du er meget velkommen til at skrive via kontaktformularen – ja der er mange muligheder, men der skal ikke være nogen undskyldning for ikke at kunne komme i kontakt med mig:-)

PTSD kan helbredes – jeg fik på rekordtid mindsket alle mine tanker og bekymringer om selve traumerne, og der blev gjort plads til noget andet – noget meget bedre, som ikke gav mig følelsesmæssige reaktioner. Det tog mig bare for mange år at nå dertil, så jeg anbefaler dig at du hurtigst muligt tager et aktivt valg og gør noget: Livet kan faktisk godt blive godt igen. Jeg har nu i flere år ikke bekymringer eller tanker omkring traumerne og oplever derfor heller ingen fysiske symptomer – nemlig fordi det er tankerne der giver smerten. 

De bedste hilsner 

Stine Sjøgreen

Stine Sjøgreen

Jeg kan hjælpe dig med redskaber til at løse livets udfordringer mere konstruktivt og lære dig igennem terapien at få større livsglæde, mindre bekymringer og mere overskud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *