How to make stress your friend?

How to make stress your friend?

Du kan blive syg af at tænke…

Der er forskellige måder at tænke på. Og det er hele pointen med dette indlæg. Der er nemlig forskellige måder at tænke om sin stress (eller angst og anden psykisk lidelse) på, og afhængig af HVORDAN du tænker, kan du blive mere syg.

Susan på 19 år

Jeg har en ung pige i terapi i øjeblikket. Hun er bare 19 år gammel og har hele livet foran sig. Hun er begavet, moden og meget realistisk i hendes måde at tænke om livet på. Udadtil smuk, klog og veltalende. Men indeni – der skriger hun efter hjælp. 

Hun har uden tvivl fået det bedre på de 4 sessioner hun pt har været her, men vi har stadig noget at arbejde med. 

Vores seneste session blev jeg meget opmærksomhed på, hvad vi skal have stoppet hurtigst muligt: Nemlig hendes store opmærksomhed på sin angst. Hun tilrettelægger hele sin hverdag ud fra angsten, giver den opmærksomhed og dyrker den. Hendes måde at tænke om sin angst på, får angsten til at tro, at den er vigtigt og bliver derfor ved med at komme op i både tanker og krop. 

Det var Susan, som fik mig til at skrive dette blogindlæg, da det gik op for mig, at det er en virkelig vigtig pointe i mit arbejde med mine klienter, uanset om det er stress, angst eller depression.

Hvordan bliver jeg mere syg?

Jo altså for at starte med videnskaben, og hvad forskningen påviser, så læner jeg mig op af psykolog og forsker Kelly Mcgonigal fra USA, som beskriver at jo mere du selv antager at stress er farligt og måske endda dødeligt, så bliver du mere stresset og syg. 

Der er i min optik 2 måder at tænke om stress på (eller angst og andre lidelser):

1. Du kan give din psykiske lidelse så meget opmærksomhed, og planlægge hele din hverdag ud fra, hvordan din angst eller stress lige har det i dag.

2. Eller du kan lære at tænke på din lidelse på en anden måde, så angsten eller stressen ikke får al din opmærksomhed, og du derved bedre kan leve det liv du drømmer om.

How to make stress your friend!

Det kan måske lyde underligt, at gøre stress til din ven. Men hvis nu vi skærer det ud i pap, så kan du enten se på din stress, at det er grundet dig selv, og din særlige sensitivitet eller manglende robusthed, at du er blevet stresset. Altså at det er dig, der ikke er god nok. 

Hele stressen i kroppen bliver vendt mod dig og bliver din fjende, og du tænker på din stress konstant. Stress kan sætte et væld af tanker og bekymringer igang, så du faktisk ikke kan passe dit arbejde længere. Du bliver måske sygemeldt og følelsen af ikke at være god nok forstærkes endnu mere. Dine tanker har nu også rigtig god tid til at overtage din hverdag.

Lad os kigge på en anden måde at tænke om stress eller angst på:

Stresshormonet i kroppen, kortisol, kan du faktisk via tankerne selv reducere, da du ved IKKE at tænke på din stress som farligt, men TÆNKE PÅ DIN STRESS SOM EN NATURLIG REAKTION, vil din krop tro på dig! Det lyder måske hokus pokus, men det er faktisk videnskabeligt bevist. Når du oplever symptomer på stress, er det en naturlig reaktion på at din krop passer på dig, og hvis du tænker om stressen på den måde, vil din krop stole på dig, og ikke give dig yderligere forværringer.

Metakognitiv terapi mod stress

Det vil sige, at måden du tænker på – om din angst, stress eller andre psykiske lidelser, kan hjælpe dig til at få det bedre.

Med den metakogtive tilgang, arbejder jeg med dine tanker. Dine tanker om dine tanker. Når du kommer hos mig første gang, får jeg hurtigt afdækket hvordan du tænker, og vi får sammen ret hurtigt reduceret dine bekymringer, så din psykiske lidelse fylder mindre. 

Du kan lære at tænke anderledes! 

Det handler om dine strategier i hjernen, og dem kan du faktisk godt ændre til at tænke på dine tanker på en ny måde. En ny måde som ikke giver dig bekymringer og fysiske symptomer og følelsesmæssigt ubehag.

Spørgsmål?

Du er altid velkommen til at skrive til mig på info@sjogreenterapi.dk, bruge kontaktformularen eller ringe på 31362802. Der er mange muligheder for at få fat i mig, så det er i hvert fald ikke en undskyldning:-) Det er selvfølgelig helt uforpligtende og gratis at kontakte mig for en snak om dine problematikker.

Stine Sjøgreen

Stine Sjøgreen

Jeg kan hjælpe dig med redskaber til at løse livets udfordringer mere konstruktivt og lære dig igennem terapien at få større livsglæde, mindre bekymringer og mere overskud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *