Panikangst

Social angst behandling

Forestil dig at dit hjerte begynder at hamre derudaf – ud af ingenting. Du står måske midt i et supermarked, sidder i toget, er til en privatfest eller er midt i et oplæg på arbejdet. Det kan også være at du vågner op fra en drøm, badet i sved og din puls er langt over 100. 

Panikangst

Et panikanfald er et pludseligt og voldsomt angstanfald, som opleves yderst belastende og skræmmende for personen, der får sådan et anfald. Symptomerne kan være at blive både svimmel, have voldsom hjertebanken og opleve vejrtrækningsbesvær. Panikangst er som regel kortvarigt, men da kroppen har været på overarbejde, vil kroppen naturligt også typisk være præget og påvirket af det i flere dage efterfølgende.

Er det farligt?

Det vil jeg lade op til dig selv at svare på. Men panikangst vil de fleste mennesker opleve på et tidspunkt i deres liv – i større eller mindre grad. Dvs. det er nødvendigvis ikke problematisk at have et panikanfald. Men det kan det blive, hvis du efterfølgende bliver meget bange og bekymrer dig meget om selve panikanfaldet og hvornår det mon sker igen.

Bekymringerne har ovetaget…

Louise var 29 år, da hun henvendte sig til mig i foråret 2018. Hun oplevede voldsomme panikanfald, som hun kunne ikke styre. Dvs. hun vidste ikke hvornår angsten væltede ind over hende, og lige præcis det gjorde, at hun overvågede sin krop konstant. Hun brugte mange timer dagligt på at forberede sig og dermed håbe på at mindske at anfaldene kom. Hendes bekymringer og opståede tankemylder havde mere eller mindre overtaget hendes liv.

Vedligeholder og forstærker angsten

Louise var netop blevet færdig på universitet og var på vej ud på arbejdsmarkedet. Hun havde gennem hele sit studieliv oplevet at gå i panik i uventede situationer. Hun mente selv, at det var presset over karaktererne, fremlæggelserne og det sociale liv som udløste hendes panikangst.

Jeg blander mig ikke i, hvad der har forårsaget din panikangst, fordi det i min tilgang i behandlingen ikke er så vigtigt. Jeg problemfinder ikke og forsøger som sådan ikke at finde årsagen til problemerne. 

Jeg går ind og arbejder med den negative bekymringsspiral, som er opstået i den store mængde tid du har brugt på at bekymre dig. Og som faktisk forstærker og vedligeholder angsten og mængden af panikanfald. En negativ bekymringsspiral sættes i gang, når man bekymrer sig meget om evt. nye panikanfald i fremtiden. Når man overvåger sin krop for symptomer, så fylder disse symptomer mere, og angsten styrkes. Når angsten styrkes, så opleves symptomerne mere intenst og man bekymrer sig mere. Dette gør igen at angsten styrkes og symptomerne styrkes.

Altså en spiral, som kan være svær at komme ud af.

Metakognitiv terapi til panikangst

metakognitiv terapi fokuserer jeg i terapien på dine udløsende og vedligeholdende faktorer i panikangst og arbejder målrettet på at mindske dem. Det vil være dine bekymringer og dine strategier, som jeg vil sætte fokus på i behandlingen, da det er dem som forstærker og vedligholder din angst. 

Spørgsmål?

Kontakt mig helt uforpligtende og gratis for nærmere information enten ved at ringe til mig 31362802 eller på mail info@sjogreenterapi.dk  Du kan også bruge kontaktformularen, som jeg bestræber mig på, at svare indenfor 24 timer. 

Stine Sjøgreen

Stine Sjøgreen

Jeg kan hjælpe dig med redskaber til at løse livets udfordringer mere konstruktivt og lære dig igennem terapien at få større livsglæde, mindre bekymringer og mere overskud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *