Tilbagevendende tvangstanker – OCD

Jeg har klineter i min praksis, som er bange for at skade deres egne børn. Mødre som er bange for, at deres tanker om at skade deres børn, bliver til virkelighed. Eller klienter som er bange for at flyve eller fx. at køre over en bro. 

Hvis det ikke er et problem for dig, at du undgår flyvning eller broer, eller dine tanker om at skade dine børn – ja så er det jo ikke et problem. Men er du ked af, at det begrænser din hverdag, og at tankerne har overtaget dit liv, så har vi et problem. Men heldigvis et problem, som der kan gøres noget ved (behandling af OCD).

Mødre med tvangstanker

Mødre med tvangstanker om at skade deres børn er ikke noget enkelt tilfælde i min praksis. Det er mødre, som er så bange for deres egne tanker, og bange for dem selv over at de har de tanker. 

“Hvad er jeg dog for en Mor, som tænker sådan om mine børn?”. 

Forbudte tanker

Og typisk er disse tanker forbudte. For hvem kan man sige det til? Hvem kan man sige til “hey jeg har lyst til at skade mine børn” eller “hvad hvis jeg pludselig kommer til at lægge en pude over hovedet på mit barn” eller “hvad hvis jeg får druknet mit barn, når det er i bad”. 

Disse tanker kan i større eller mindre grad komme op i hovedet hos alle mødre eller fædre – men går tankerne hen og bliver så dominerende, at du planlægger hele din hverdag ud fra, at du fx ikke tør være alene med dine børn, af frygt for om dine tanker bliver til virkelighed, så kan vi tale om tvangstanker. Folk der lider af social angst, oplever også at deres tanker om et socialt møde, kan være så dominerende, at de helt undgår en social situation. Simpelthen af frygt for, at tankerne bliver til virkelighed. 

OCD

Når dine tanker får lov til at overtage dit hoved, dit liv og måden du agerer/handler på i din hverdag og du har følelsen af, at du slet ikke kan kontrollere dine tanker, så er det typiske OCD træk. Det kan også udspille sig ved fx helbredsangst, hvor en person er så bange for at blive syg, at hverdagen planlægges ud fra disse tanker.

Tvangstanker er spontane og uønskede tanker eller impulser, der opleves som forfærdelige og ude af trit med ens selvopfattelse. Det, der gør dem til tvangstanker, er deres grad af vedholdenhed. 

Metakognitiv terapi til behandling af OCD

Metakognitiv terapi til behandling af OCD er en skånsom og effektiv behandlingsform, hvor jeg specifikt arbejder med antagelser om vigtigheden, farligheden og meningen med tvangstankerne og handlingerne. Jeg vil gå ind og arbejde med dine tvangstanker, så du med tiden vil opleve en passitivitet over for dine tvangstanker, sådan at de ikke overtager din hverdag og kontrollen i dit liv.

Behandling fokuserer på udviklingen af nye fleksible måder at opleve tvangstankerne på, der reducerer den smerte, som de forårsager.

Spørgsmål?

Har du brug for at vide mere, så er jeg altid til at få fat i både på telefon 31362802 eller på mail info@sjogreenterapi.dk. Brug endelig også min kontaktformular, som jeg beskræber mig på at svare inden for 24 timer.

Jeg tilbyder også andre terapiformer, så kig og se om der er noget for dig. 

Stine Sjøgreen

Stine Sjøgreen

Jeg kan hjælpe dig med redskaber til at løse livets udfordringer mere konstruktivt og lære dig igennem terapien at få større livsglæde, mindre bekymringer og mere overskud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *