Social angst

En illustration af en mand med PTSD

Lisa er 27 år da hun henvender sig til mig. Udadtil glad, imødekommende og meget smilende. Men indeni skriger hun – hun lider af frygten for hvad andre synes om hende, og er hele tiden på vagt – både omkring hendes egen tilgang i en social kontekst, men også observerende på alle andres signaler.

Social angst – hvad er det for noget?

Det er en psykisk lidelse, som kan være meget kompleks, da lidelsen består af mange negative antagelser om egne evner til at indgå i sociale sammenhænge. Og særligt angst for andres vurderinger af en.

Social angst er meget alvorlig, da lidelsen for mange mennesker fører til ensomhed. Ganske enkelt fordi de trækker sig fra alle sociale sammenkomster, arbejde eller anden social kontakt. Mange laver undgåelsesstrategien (altså de viger uden om sociale kontekster). 

lider du af social angst?

Hvis du selv lider af social angst, vil du sikkert kunne nikke genkendende til, at du er overbevist om, at du rent faktisk er dårlig til at indgå og håndtere sociale situationer. Du bekymrer dig lang tid forinden om en kommende social situation, forbereder dig, øver dig måske på hvordan du skal opføre dig, så alle de andre synes om dig og kan lide dig. 

Simpelthen fordi du frygter at komme til at opføre dig uhensigtsmæssigt, klodset og forkert. 

Kejtet, klodset og forkert

Social angst fører følelsen med sig, at personen føler sig forkert. Lige meget hvor meget personen med social angst øver sig,  bekymrer sig eller forbereder sig på selve den sociale situation, så kommer følelsen dybt inde i kroppen og i tankerne, at være forkert og klodset. 

Det behøver ikke kun opstå ved større fødselsdage eller fremlæggelse på arbejdet eller universitet. Følelsen kan også sagtens opstå i hverdagsligende situationer, såsom sammen med venner eller ved offentlig transport.

Børn der lider af angst, får også meget hurtigt følelsen af at være forkert, og har også meget glæde af metakognitiv terapi.  

SMALL-TALK… ÅHHH NEJ

At skulle håndtere small-talk kan for mange være en stor mundfuld – også selvom du ikke lider af social angst. Men for personer med social angst, er det ofte de uformelle samtaler, som kan opleves nærmest klaustrofobiske. Lige i denne situation skal personen med social angst præsterer hele tiden, da samtalen skal holdes kørende, så det er en meget oplagt situation til at få følelsen af, ikke at kunne præstere og dermed føle sig forkert.

Mit arbejde og mål med dig med social angst

Jeg arbejder ud fra den metakognitive tilgang når jeg behandler din sociale angst. 

Det gør jeg for det første fordi jeg har oplevet utallige gange, at det virker, men også fordi jeg er optaget af, hvad forskningen viser. Og forskningen har nemlig kunne dokumentere, at særligt angstlidelser bliver fjernet med metakognitiv terapi, sågar med langtidseffekt. What´s not to like? 

I metakognitiv terapi arbejder jeg med dine uhensigtsmæssige tankemønstre omkring dine negative antagelser om egne evner til at kunne begå sig i sociale situationer. Du vil igennem gode og solide redskaber og øvelser lære at blive fri for din sociale angst. Du vil i behandlingen lære nye strategier at kende og din hjerne vil håndtere dine tanker anderledes end den hidtil har gjort. Det er ikke dig der er noget galt med: det er dine strategier!

Så kort sagt, så kan du lære at handle anderledes og at lære at gøre noget andet med dine tanker end hidtil. På den måde vil du opleve glæden ved socialt samvær.

Du er altid velkommen til at kontakte på enten på telefon 31362802 eller på mail info@sjogreenterapi.dk. Du er også velkommen til at bruge kontaktformularen, som jeg bestræber mig på, at besvare inden for 24 timer.

Hvis du vil vide mere andre angstlidelser kan jeg anbefale dig at surfe videre under panikangst, PTSD, OCD eller helbredsangst.

Måske du er blevet inspireret til at læse om mine terapiformer.

Stine Sjøgreen

Stine Sjøgreen

Jeg kan hjælpe dig med redskaber til at løse livets udfordringer mere konstruktivt og lære dig igennem terapien at få større livsglæde, mindre bekymringer og mere overskud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *