Er Jeg stresset?

Fotografi af Stine Sjøgreen

Hvad er stress?

Hvad er stress? Det var det mest googlede spørgsmål for nogle år siden. Og det er virkelig et godt spørgsmål. For stress er ikke en diagnose og har derfor ikke en endegyldig definition. Men trods det, så er stress på alles læber, og har været det det seneste årti. Vi går ned med stress og bliver sygemeldt. Der bliver indført stresshåndteringsværktøjer og stresscoaches på arbejdspladser, men vi er faktisk ikke enige om, hvordan stress skal håndteres og behandles. 

For hvordan kan vi være det, når vi ikke engang er enige om at præcisere og afgrænse, hvad stress er?

Er vi blevet en nation pylrede og krævende borgere?

Er stress bare et andet ord for travlhed og utilfredshed? Eller er stress et andet ord for livets op- og nedture og almindelig eksistentiel modgang? Eller er stress en psykisk og fysisk lidelsesfuld sygedom, som forringer den stressramtes livskvalitet sådan at samfundet og arbejdspladsen ikke kan tillade sig at sidde det overhørigt?   

Der er mange holdninger om hvad stress er… men uanset hvad stress er, så er en stresset krop forfærdelig at være i. Og tages stress ikke alvorligt, kan det resultere i angst og depression. Og her taler jeg af psykologisk erfaring – så hellere behandle ‘kun’ stress frem for angst og depression. Det handler om at tage sine symptomer og liv alvorligt.

Så hvad udløser egentlig stress?

Jeg havde en snak med en god ven forleden – han mente at stress altid bundede i ens privatliv eller havde noget med ens personlighed at gøre, hvorimod at Jeg argumenterede for, at stress meget ofte er arbejdsrelateret.

Men med min indledning taget i betragtning, så er der ingen rigtige eller forkerte meninger om stress udløseren… 

Men skyldes stress sårbarhed og personlighed?

Jeg mener bestemt, at hvis vi kun definerer stress ved at relatere det til personens personlighed, robusthed eller sårbarhed, så bliver stress individualiseret. Og det synes jeg, er et problem. 

Hvorfor? Fordi jeg mener ikke at vi kan udelukke konteksten. Altså også at se på samfundet, se på hvilke rammer personen er i og se på, hvordan personen vurderer den enkelte situation. Samtidig også at kigge på personens håndtering af situationen. Altså et helhedsorienteret syn på hvad stress skyldes. For mig kan vi ikke udelukke det ene frem for det andet. 

Så hvordan behandler jeg så din stress? 

For mig er det ikke så vigtigt hvad årsagen er – eller jeg bruger ikke så meget tid på at rode rundt i om det er det ene eller andet, som har udløst din stress. MEN jeg bruger tid på at finde ud af, hvorvidt du er stresset eller om der er belastninger i dit liv, som kan fjernes, sådan at du på relativ kort tid får det godt igen.

Er jeg stresset? Og den metakognitive terapi

Jeg kan som cand.pæd.psyk. trække på flere psykologiske tilgange, men min erfaring har lært mig, at ved at anvende redskaber fra den metakognitive tilgang, så er behandlingen hurtig og effektiv. Men jeg arbejder helhedsorienteret og vil altid tage udgangspunkt i den enkeltes situation, inden jeg skræddersyer et forløb til dig. 

SPØRGSMÅL?

Du er altid velkommen til at kontakte mig helt uforpligtende og høre hvad jeg kan gøre for dig enten ved at bruge kontaktformularen, skrive til info@sjogreenterapi.dk eller ringe på 31 36 28 02.

Kig evt. under terapiformer om du finder noget interessant. 

De bedste hilsner

Stine Sjøgreen

Stine Sjøgreen

Jeg kan hjælpe dig med redskaber til at løse livets udfordringer mere konstruktivt og lære dig igennem terapien at få større livsglæde, mindre bekymringer og mere overskud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *